Ischias

Ischias är en speciell typ av smärta, som man märker av eftersom smärtan uppträder på benets baksida, där den så kallade ischiasnerven breder ut sig. I regel brukar smärtan börja i den nedre delen av det ena benet, och sedan stråla vidare därifrån, ofta ända ned till foten. Det är även vanligt att man förlorar känseln delvis i det drabbade området, och/eller drabbas av kramp i det.

I regel är ischias inte farligt, och det brukar försvinna av sig själv, i regel stegvis, men om man lider av ischias ofta kan det ändå vara bra att bli undersökt, eftersom ischias kan bero på saker som överbelastning eller felbelastning av ryggen, knäproblem eller liknande.

Det är även extra vanligt att man drabbas av ischias i samband med graviditet, eftersom det är vanligt att senorna blir mer elastiska när man är gravid.


Kan man förebygga ischias på något vis?
Ja, genom att motionera egelbundet förebygger man ischias på bästa sätt. Motionsformen är mindre viktig än att man faktiskt motionerar.  Det kan även vara bra att se över sina arbetsställningar, samt försöka träna framför allt mag- och benmuskler, så att de inte överansträngs av misstag.

Vad gör man om man drabbas?
Det viktigaste när man drabbas av ischias är att man försöker hålla igång, eftersom det faktum att man rör på sig gör att ischias försvinner snabbare. För att detta ska vara möjligt, kan det dock krävas att man tar smärtstillande mediciner. Om du väljer att göra detta, bör de flesta typer av smärtstillande läkemedel kunna vara till hjälp. Det kan även vara till hjälp att ta antiinflammatoriska medel, vänder du dig till Apoteket bör de kunna ge dig råd om vad som passar bäst för detta.

Viktigt att veta
Om dina ischias smärtor inte går över på två till tre veckor, kan det vara en bra ide att kontakta en läkare för att få ryggen och benen undersökta ordentligt. I regel bör nämligen smärtorna försvinna under denna tid.