Diskbråck

Ett så kallat diskbråck innebär att disken, som är den stötdämpande skivan som sitter mellan de olika kotorna i ryggraden, brister. Detta får då som följd att disken buktar ut, och sedan trycker mot nervrötterna, vilket leder till värk. Det är vanligast att man får diskbråck i den rörliga delen av ryggen, men det behöver inte alltid inträffa efter att man gjort något särskilt, även om det är vanligt att människor drabbas av diskbråck efter att de lyfter något tungt eller böjer ryggen på ett ovanligt sätt.

Det är dock inte alltid som man känner av att man har diskbråck, då alla diskbråck inte leder till besvär. I regel brukar diskbråck läka av sig själv, men en del får allvarliga följder av detta, och kan därför vilja göra något åt saken.


Vad kan man då göra om man drabbas av diskbråck?

För det första bör man fortsätta röra på sig, trots att detta kanske gör ont. Det är dock bra för ryggen om du rör på dig så mycket det går. Detta gäller även om du inte skulle märka av att du känner dig bättre med en gång. Ofta kan det nämligen ta ganska lång tid innan diskbråck läker.

Dock kan det, om det är möjligt, vara bra att undvika att sitta i samma ställning under långa tidsperioder.
Man kan även söka sig till en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor för att få hjälp. Vill man göra detta bör man först uppsöka läkare, som sedan ger dig en remiss. I regel får man främst smärtstillande medicin till en början, för att ge diskbråcket chansen att självläka, men även andra behandlingar för smärtlindring kan användas.

Om man har diskbråck i mer än 2 eller 3 månader, eller lider av andra åkommor samtidigt, kan det vara nödvändigt att operera diskbråcket. Detta är dock relativt ovanligt, även om operationen i sig ä relativt riskfri. Efter en operation för diskbråck behöver man dock träna med en sjukgymnast, så om det går så långt, bör du vara beredd på detta.

Läkemedel man kan ta om man drabbas av diskbråck

Man kan ta en rad olika smärtstillande mediciner för att lindra smärtan vid diskbråck. Känner du att detta inte är tillräckligt, kan du även prova med antiinflammatoriska medel. Hör gärna på Apoteket vad de rekommenderar, då de bör ha ganska stor erfarenhet av diskbråck, det är trots allt ett vanligt fenomen.